Energie, kam se podíváš! Šetřete s indukcí!

Energie je v poslední době nejčastěji skloňované slovo. Energetická krize se naplno projevuje především ve výrobním sektoru a také ve službách, kde se jakýkoli cenový výkyv energií projevuje téměř okamžitě. V gastronomii toto platí dvojnásob, neboť ta je na přístupu jakékoli energii životně závislá. Není však potřeba přistupovat k nějakým drastickým opatřením, ale spíše se zaměřit na používání dosud užívaných technologiích. Pokud ve svém podniku vaříte především na plynových sporácích nebo dokonce používáte velmi neekonomické litinové vařiče, je ideální čas na změnu. Začněte vařit na indukci!

Je ještě výhodné vařit na plynu? 

Nejprve si však shrňme vše kolem tradičního plynového nebo elektrického ohřevu. Vaření na plynu má nepochybně mnoho výhod, v prvé řadě se jedná o nejdostupnější řešení s nízkými pořizovacími náklady za sporák, desku či stoličku. K nesporné výhodě patří také to, že nepotřebujete žádné speciální nádobí, a při samotném ohřevu je možné okamžitě měnit teplotu.

AdobeStock_459431973

K nejvýraznějším záporům vaření na plynu se řadí bezpečnost. K používání vařičů s plynovými hořáky je nutné zajistit nespočet různých opatření, ale také je třeba dbát velké obezřetnosti při vaření. Popáleniny od plamene a rozžhavených úchytů nebo ohořelé a spálené utěrky nejsou v kuchyni s plynovými spotřebiči ničím výjimečným.

Největším kamenem úrazu je údržba plynových sporáků, jejich čištění od mastnot a spečenců je noční můrou každého kuchaře. V neposlední řadě musíte zajistit pravidelné kontroly a revize plynových zařízení, které také nejsou zadarmo.

"Neprovařujte" elektřinu zbůhdarma!

Podíváme-li se na elektrické vařiče využívající topné spirály, jakými jsou litinové desky, sklokeramické desky, tam snad nelze nalézti jediný důvod, proč by je měl v dnešní době někdo v gastronomických provozech používat. Velmi pomalý ohřev a ne-ekonomika provozu je v tomto oboru odstavily na vedlejší kolej.

Kouzlo indukce

Indukce! Ač to slovo pro některé zní magicky, nejedná se o žádnou převratnou novinku. Jak jsme zmínili na začátku, jsou to především energie, které dostávají spotřebiče a zařízení s indukčním ohřevem do popředí.

schema-funkce-indukce

Pojďme se na začátek podívat, jak vlastně taková indukce funguje. Indukce - indukční vařič je ve většině případů klasická sklokeramická deska, pod kterou je umístěna cívka, která má za úkol vytvářet silné elektromagnetické pole. Jakmile do tohoto pole umístíte cokoliv feromagnetického, především ocel, dojde k vytvoření tzv. vířivých proudů, ty začnou produkovat na dně varných nádob tepelnou energii.

Dokonalá symbióza

Lapidárně řečeno, každá indukce potřebuje ke svému provozu parťáka, aby mohla hřát. Z toho vyplývá hlavně to, že nedochází k zahřívání vlastní plochy, ale toho nejdůležitějšího - nádobí. Nejlépe to ilustruje tato fotografie s volskými oky.

AdobeStock_133242697

Nikdo z nás nepotřebuje, aby teplo unikalo do prostoru, aby se zkrátka ohřívalo to, co není třeba. Indukce je v tomto ohledu nejen úsporná, ale také účinná, neboť k vytváření tepla dochází bezprostředně, stejně tak k jeho zastavení, jakmile odstavíte hrnec nebo pánev z jejího magnetického pole.

  • Každá indukční varná zóna ke svému provozu potřebuje jen tolik energie, jak velký hrnec či nádobí na ní postavíte.

Pokud si všechny tyto přednosti dohromady, dojdete také k tomu, že vám indukce šetří čas. Díky tomu, že neohříváte nic jiného než nádobí, dochází k rychlejšímu nástupu požadované teploty.

Jen samá pozitiva

Spálená mastnota, připečený obsah hrnce, to opravdu na indukci nehrozí, proto jsou v tomto výčtu výhod její snadná údržba a především bezpečný provoz už jen takovým příjemnými bonusy.

V konečném srovnání je účinnost indukčních varných zařízení 90%, zatímco u plynových a těch s topnými tělesy je to mezi 50-55 %.